Blåklockor i regnbåge


Redan ett par dagar efter att den rosa blåklockssjalen anlänt, damp nästa blåklockssjal ner i brevlådan.
Marianne har stickat en till i Ullcentrums entrådiga garn, färg Regnbåge.
Stickor är nummer 3½, sjalen väger 90 gram, och den mäter 160 cm x 70 cm.
Mönstret är detsamma som tvåtrådigt.
 
   Vi tycker nästan att den entrådiga är mer underbar än den rosa tvåtrådiga.
 
En riktig favoritsjal. Sjalen skulle även göra sig bra, om den blir större, 200 gram skulle göra sjalen helt fantastisk.
 

Lite om efterbehandling av ullsjalar.
När ett plagg är färdigstickat är det lite skrynkligt och hoprullat.
Först bör man lägga plagget i hett vatten, gärna 70-80 grader en liten stund, och tova tufft för hand någon minut.
Om det är ett större plagg, som till exempel en kofta, kan man köra den i tvättmaskinens ullprogram minst 40 grader, utan medel. Avsluta med centrifugering, så högt varvtal det är möjligt.
Det är för att göra ullgarnet mjukare.
 
När plagget är torrt, eller ännu hellre halvfuktigt ska det ångstrykas. För ull, lin och bomull ska det vara högsta temperaturen på järnet.
För alla material ska det vara högsta ånga.
Då pressas plagget ut, kanter blir fina och mönster framträder.
Man behöver inte trycka så hårt med järnet mot plagget, det ska föras mjukt över, det är ångan som gör jobbet.
 
Att blocka ett ull, lin- eller bomullsplagg är överflödigt.
Blockning är från den tiden då inte ångstrykjärn fanns.
 
En liknelse är till exempel att klippa gräsmattan. Förr klippte man med en "handjagare" dvs en enkel handdragen gräsklippare. Nuförtiden klipper de flesta med åkgräsklippare. Gräset blir inte bättre eller snyggare klippt med handjagaren, det var bara den tidens bästa teknik.
 
 Var sak har sin tid.
 
Glada hälsningar
Ann
#1 - - Syserine:

Jag skulle aldrig tvätta obehandlad ull som eran på 40 grader i maskin. Jag maskintvättar alla ull och har mest obehandlat, men min erfarnehet är att den tovar sig på 40 grader, men det går fint på 30 grader. Ullprogram med ulltvättmedel så klart.

Svar: Hej, det går alldeles utomordentligt bra att tvätta svensk ull i 40-80 grader. När vi färgar ullen respektive garnet är det en timme i 90 grader. Värmen är inget problem för den svenska ullen. När man tvättar i maskin, så är det ullprogrammet eller handtvättprogrammet som gäller. Det låter kanske lite magstarkt, men vi lämnar livstidsgaranti på detta råd.
None None

#2 - - Ann:

Till Syserine: förtydligande om tvätt i maskin. Om ull tvättas i vanligt program, som till exempel fintvätt, då tovar sig all ull som inte är superwashbehandlad. Vanliga tvättprogram roterar tvättrumman konstant, och på grund av den mekaniska bearbetningen (=bankning) tovar ullen. Handtvätt/ullprogram rör sig trumman någon gång ibland, och det är för lite rörelse att starta tovningsprocessen.

#3 - - Syserine:

Hej! Jo da, jag har jo färgat ull i kokhett vatten och alla blöjbyxor jag har ullkurat lägger jag också i så varmt vatten jag kan få i handfatet. Fast det är jo som du säger utan bearbetning, jag rör jo bara lite försiktigt i det. Och jag håller med att det är stor skillnad på fintvätt och handtvätt. Jag har tvättat sönder obehandlad ull på fintvätt 40 grader. Jag tror bara få maskiner har handtvätt/ulltvätt som är 40 grader eller mer,de flesta maskiner har handtvättprogram som 30 grader. Jag är bara rädd folk tvättar sönder sina fina ylleplagg. Handtvätt all ära, men det är framförallt då jag har tvättat sönder saker för att det är svårt att hålla bearbetningen nere och det tovar i hop sig. Jag tror fortfarande det tryggaste rådet är 30 grader ulltvätt i maskin.

Svar: Tack för dina (inte helt positiva) iakttagelser. Vad är det för garn som har tovat ihop sig? Vår erfarenhet är att merinoull är betydligt känsligare än svensk ull. Merino kan ha upptill halva fibergrovleken än mot svensk ull. Ju tunnare ullfiber, desto mer lättfiltat. Svensk ull tål värme och slitage på ett helt annat sätt.
None None

#4 - - Syserine:

Hej igen. Interessant det om fibertjocklek och tovning. Dom kläder jag har tvättat sönder är ffa kläder från norska Nöstebarn och nu senast en merinoullströja från Filippa K, jättetunna fiber och den tovade sig inte, den bara krympte, fast jag tvättade den på 30 grader handtvätt. Allt jag stickar i obehandlat ull (bl a från er, Visjö, Cascade, Nöstebarngarn) klarar sig fint. Jag vill inte vara jobbigt, mitt poäng var bara att många människor jag känner med liten ullerfarenhet, ullnaiva kallar jag dom : ) tvättar sönder sina kläder antigen för att dom har för varmt vatten vid handtvätt med för mycket bearbetning eller en maskin som gör det samma. Stor besvikelse och ullen får ett oförtjänt dåligt rykte!

Svar: Vi är så tacksamma för dina kommentarer, de är bildande och utvecklande. Vi har nog alla varit ullnaiva mer eller mindre från början, det är på våra misstag som vi har lärt oss. Det känns ändå som om ullkunskapen sakta men säkert ökar. Vänliga hälsningar Ann
None None

#5 - - Estelle:

oooooooooh vad fin den var! En san far jag nog ta och sticka upp :)