Mormorsrutor

Min gammelmormor tog tillvara på restgarner och virkade mormorsrutor.Vi hade en filt hemma i alla de färger - en riktig färgklick som tyvärr inte finns kvar.
 
Jag har alltid gillat dessa rutor och började på ett större projekt för några år sen. Det skulle bli  en ljus, enfärgad mormorsfilt att hänga lite snyggt över soffkanten eller på sängen - som prydnad och att värma sig med naturligtvis.
 
Upptäckte snart att det går åt MÅNGA rutor till en hel filt och vilket tålamod att montera alla dessa!
När jag sen gjorde en kudde med en större ruta tog projektet en vändning. Nu blir det stora rutor och jag kommer att ha min filt innan hösten...
 
 
Rutorna har enfärgat garn i mitten. Därefter har jag använt det melerade för att rutorna ska skifta lite. Runt om har jag valt antracit så att det blir ett enhetligt intryck. Mina rutor är 28 x 28 cm och vill man ha större är det bara att virka flera varv.
Garnet är Ullcentrums 2-trådiga ullgarn och åtgång till 15 rutor - i den här storleken - blir 1 hg ljust, 2 hg mörkt samt 3 hg av det melerade. Jag har använt virknål nr 3 för lite tätare rutor. Prova gärna med 3,5 eller 4 och se vilket som blir bäst. 
 
Vår katt - Dixi - vill gärna vara med och kontrollera kvalitén och är det ull så blir det godkänt!
 
Virkhälsningar från Lena
 
Visa fler inlägg