8 stycken plädar

Marita som är med i Löttorps Vävstuga, har i höst och i vintras vävt 8 stycken plädar av Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn.
Förra våren kom Marita och köpte vitt ullgarn till att varpa med.
Och sedan har hon kommit och hämtat allteftersom inslag för varje pläd.
Färgerna har varit
gråmelerad
svartgråmelerad
sky pink
brun finull
ceriselilagrå
blåbrun
röd färgad på grått, 2 st
Vävtekniken Marita har vävt i heter kypert. Då trampar man med fyra trampor. Fast en i taget förstås.

Häromdagen klippte Marita ner väven, och hon har nu pillat upp och fäst in knutar på garnet från varpningen.
Nu återstår att skicka plädarna på beredning, och det ska bli så spännande att se hurdana de blir när de
är färdiga.
Ingen av plädarna kommer Marita få behålla till sig själv, alla är tingade och kommer att säljas till personer som har beställt pläd av Marita.
Det händer mycket med en beredning, och plädarna kommer att bli härligt fluffiga och mjuka.
Om man inte vill ha så skarp kontrast mellan vit varp och färgat inslag, kan man ha en neutral ljusgrå varp istället. Eller välja en färgton, tillexempel rött, men då bör man ha inslag som matchar det röda.
Fördelen att väva med svensk ull är att dels så är en del av det naturliga lanolinet kvar, och det blir en helt annan känsla med pläden. Det går inte att riktigt förklara, men garn från svensk ull känns så mycket mer levande.
En fråga som kommer ibland, är: Vad är det för skillnad på filt och pläd?
Svar: En ullpläd är en väv där varpen är av ullgarn, samma tjocklek som inslaget. Man slår in inslaget ganska löst, cirka 5-6 trådar per centimeter. Det är också samma avstånd på trådarna i varp som i inslaget. Det gör att varptrådarna syns lika mycket som inslagstrådarna.
En filt däremot, har oftast tunn bomullstråd i varpen. Och inslaget i ull slås in väldigt tätt och hårt. Det gör att bomullsvarpen inte ska synas, utan det är inslaget som framträder. När man väver filtar, kan man ocskå väva i en teknik som heter jaquard, då kan man väva in mönster med två eller flera färger i ullgarn.
Ann