Elsa från Arbrå

 
Idag fick vi ett hedersamt besök.
På Syfestivalen för exakt ett år sedan, var det första gången Ulrika Andersson var med och hade work-shop i tekniken virkad nålbindning.
Virkad nålbindning ser ut som en forntida teknik, nålbindning, som vi alla i den textila världen har trott att det enda sättet att göra det på, var att "sy" med nål och garntråd. Ulrika Anderssons vän Else-Britt fann en gammal antik vante, som hon analyserade fram till att den var virkad med en gammal utdöd och bortglömd teknik. En teknik som är lättare och snabbare än att sy. Ulrika arbetade fram mönster på den gamla utdöda virktekniken.
Så, för ett år sedan, när virkad nålbindning presenterades på mässan, kom en besökare fram och sa: - jamen såna vantar virkar jag..... det har jag lärt mig av min mamma och mormor....
Det var Elsa Hällberg från Arbrå. Tekniken var inte helt utdöd, Elsa behärskade den. Så i höstas virkade Elsa upp tre par vantar åt Ullcentrum, vita, ljusgrå och mörkgrå. Om ni inte har provat vantarna ännu, så gör det, de är alldeles ljuvliga inuti, man tror det inte är sant.
Elsa har virkat mellan 500 och 600 par vantar, hon berättade att hon virkade på ett par i bussen på väg ner till Stockholm.
 
 
Idag har det varit otroligt mycket med trevliga besökare, och Christin kom och förstärkte.
Här visar hon hur man krokar.
 
Mässhälsningar
Ann