Pälsgarvning

 
Idag har vi varit inne Smålands djupa skogar igen, för att välja ut de finaste fårskinnen för i år.
Ullcentrum köper in sina fårskinn från Frank.
Frank driver ett litet pälsgarveri tillsammans med sin fru, Simone.
De garvar alla slags skinn åt jägare, fiskare (säl), lantbrukare.
Och de köper in utvalda fårskinn, som de garvar och säljer.
De allra flesta lammen, och gamla tackor och baggar skickas på slakt på hösten när betet tar slut.
Frank får in de färska skinnen, insaltade, från Kalmar Läns Slakteri på senhösten. Under vintern garvar Frank skinnen, det tar många månader att göra och nu på våren är de färdiga. Sedan blir det inga nya fårskinn förrän nästa vår igen. Varje vår, i april, har jag som tradition att resa till Frank, och välja ut de allra bästa och finaste skinnen för året. Så man kan säga att Ullcentrums kunder får det bästa av det bästa.
 
  Det första Frank gör när han börjar med beredningen är att allt kött måste skrapas bort på insidan. Det görs i den här maskinen. Den har valsar som är som knivar.
 
  Sedan så ska skinnen tvättas, 3 gånger. I den här maskinen, som är densamma som översta bilden, tvättas de långhåriga skinnen, för att ullen inte ska tova/filta sig. Just nu ligger det fullt med rävskinn i baljan under tvätt.
 
       
 
Maskinen som rävskinnen låg i är inte så stor. Så när det är större skinn som ko, och många fårskinn som är klippta och inte lika benägna att tova/filta sig, tvättar Frank skinnen i den stora maskinen som också tvättar tuffare. Alla tvättar tar flera timmar, som fällarna rullas runt i.
 
 
Jag lyssande tyvärr inte så noga vad Frank sa innan jag stack in huvudet i trumman för att se bättre....Frank hade varnat mig att det var sälskinn som låg i vattnet ..... stanken i trumman var kväljande av sur fisklukt.... huvudet kom ut igen fortare än kvickt....
 
Efter 3 tvättar ska skinnen upp till högre ph-värde, då tvättas de i samma maskiner i salt och myrsyra.
Sedan ska skinnen garvas med garvämnen.
 
  Mellan tvättarna och beredningarna måste skinnen torka och vila från en dag upp till en vecka.
Sedan ska skinnen återfettas, och sträckas ut.
 
       Frank har en tredje maskin, som han bereder mindre skinn i. Idag bankas det runt bäverskinn i maskinen, och bäver var utsträckt och uppspänt på tork.
 
 
Många högar med färdiga fårskinn låg och väntade på mig för att bli utvalda.
 
      
 
Får är som människor. Varje individ är unik. Inget fårskinn är likt ett annat. Alla fåren har olika frisyr, även om de ser lika ut på långt håll. Det är ljusa lockar, mörka lockar, jämngrå, skiftande, små lockar, stora lockar, inga lockar alls utan bara ett burr, tjockt skinn, tunnt skinn, långsmala, korta och breda.
 
 
Sedan så finns det inga grå ullfibrer. Inte ett enda grått ullhår!
Fåren SER grå ut, men fibrerna ÄR INTE ett dugg grå. När man vet om det ser man det väl.
Det är så att alla ullfibrer är antingen kritvita eller kolsvarta.
Peppar och salt.
När ullen ser mörkgrå ut, är det mer svarta strån, och när den är ljusgrå är det mer vita strån.
Det är därför som det naturgrå garnet av Gotlansfår/Pälsfår är så levande.
 
   Det hängde alla möjliga spännande skinn inne i lokalen, det prickiga skinnet till exempel är säl. Allra flesta skinn var återtag, dvs de är inlämnade för beredning och ska återgäldas till sin ägare.
Tur det, annars hade vi kunnat pryda hemmet med räv.
 
 
Ann
#1 - - Ronny Ekholm:

Hej!
Jag har några viltskinn som jag vill ha beredda men hur får jag tag på ert telefonnr.

Tack på förhand Ronny Ekholm

#2 - - inger:

Hej
Skulle bara vilja veta hur man tvättar skinnen man garvat hos er på bästa sätt. Har inhandlat ett flytande tvättmedel som heter Ulle. Kan man tumla dom? Tack på förhand.
MVH:Inger

Svar: Hej, skinnen hos Ullcentrum garvas hos ett litet duktigt garveri i Småland. Skinn bör inte tvättas i maskin, och aldrig (!) tumla. Skinnsidan är mer känslig än ullfibrerna. Ullfibrer är uppbyggda av samma sorts proteiner som hår. Ullfibrer bör tvättas som vårt hår. Själva skinnet bör ej bli genomblött. Tvätta helst fårskinnet i duschen: duscha ullfibrerna med duschen, ha på hårschampo (eller Ulle), duscha bort schampot, ta på lite hårbalsam, och skölj bort det. Torka skinnet helst utomhus. Lycka till. Mvh Ann
Ullcentrum Öland

#3 - - Pernilla:

Hej. Jag blev så nyfiken på garveriet ni anlitar för era fårskinn. Kan man få kontaktuppgifter till denne Frank? Hade varit väldigt roligt att se processen som leder fram till era fantastiska lammskinn.
Mvh Pernilla

Svar: Du kan söka på Pälsgarveriet i Flygsfors.
Ullcentrum Öland