Häxhattarna på Häxafton

Jo det blev en häxhatt till klar innan Häxaftonen i Södvik. Klockan halv tolv på kvällen plockade jag ut hatten från tvättmaskinen. Hatt nummer två blev mer till min belåtenhet. Och tur var det med bägge häxhattarna. Inte behövde man oroa sig för att det skulle bli varmt med en ullhatt. På morgonen när jag slog upp ögonen tjöt snöstormen utanför huset. Vitt på marken, vitt i luften och stormbyar på upp till 25 sekundmeter.....
Äkta Ölandsfåk med andra ord.
Hade lovat arrangören Anne-Sofi att vi deltagare skulle vara klädda som häxor. Och nu var det riktigt kallt.
Ullunderställ underst, svarta ull-långkalsonger och en långärmad svart ull-undertröja. Den ynnesten hade nog inte häxorna förr. Sedan borde en häxa ha på sig en linsärk, ett kvinnligt basplagg från vikingatid fram till förra sekelskiftet. Det som är bra med lin är att det värmer gott. Lin har en helt annan värmeförmåga än bomull som kyler. Nästa lager en naturgrå stickad ullkofta. Och sist en stor oversized svart ulltröja, herrstorlek XXL. Tröjan fick symbolisera en svart mantel. Över axlarna en handstickad svart ullschal i spetsmönster.
På fötterna den tjockare ullstrumpan och kängor med tjock sula och ullsulor i.

Ett förkläde borde en häxa ha. Enligt traditionen bar alla kvinnor förkläden förr, till fint och till vardags. Kvinnor av högre stånd hade kanske ett finare förkläde av lin och med broderier på. Vanliga arbetarkvinnor hade grövre förkläden till vardags som de kunde slita på. Förklädena var till för att skydda kläderna under. Ofta hade man en och samma vardagskänning ett helt liv. Då skulle förklädet ta de värsta stötarna. Och dagarna innehöll mycket smutsiga arbeten, slakt, utfordring av djur, jordbruk, matlagning.

Inte ett enda gammalt midjeförkläde hittade jag i garderoberna.
Nu var det långfredag eftermiddag. En sväng förbi Ullcentrum och hittade en tillklippt tygbit av ett underbart grovt lintyg från Irland. När vi är på Symässa i Malmö brukar vi ha med oss detta tyg dit. Lintyget ger lite känsla av hampa och det luktar så gott av torrt gräs...(!)
Först funderade jag hur ett skärp skulle monteras och se snyggt ut. Då kom tanken att skärpet inte skulle sys på alls. Tyget är 150 cm brett, och det räcker att knyta runtom magen. Så jag klippte ut förklädet i ett enda stycke.
Symaskinen fanns inte hemma, och jag funderade hur man skulle kunna sy in kanterna på ett snyggt och autentiskt sätt. Tänkte att sy med långa stygn i svart knyppelgarn av lin, men svart knyppelgarn hade jag inte. Då kom jag på att det kan bli fint med svart ullgarn istället. Är väldigt förtjust i broderitekniken svartstick.



Resultatet blev över förväntan. Förklädet blev jättefint på och det kändes bekvämt.
Stygnen är inte helt jämnstora, men det gör inget, det ser levande ut och i helheten blir det balans.
Ullgarnet gick bra att sy med och stygnen fungerar som både dekoration och att praktiskt fålla in kanterna.
Nere i hörnen klippte jag bort en fyrkant på ca 2,5 x 2,5 cm så att hörnet inte blev så tjockt att sy i.
Sambon skjutsade mig till Häxmarknaden, han förbjöd mig att ha på häxhatten i bilen, han skämdes för att skjutsa på en häxa....
Det kom inte så många besökare som planerat i snöovädret, och inte kunde vi stå ute på ängen, utan vi fick klämma in oss i en stor lada. Den första häxhatten la arrangören Anne-Sofi beslag på, och vi bägge värmdes gott av våra häxhattar i ull. Och till min glädje frös jag inte alls att vara ute en hel dag i det kalla vädret. Med ull och lin på kroppen klarar man riktigt kallt och rått väder.

Här är mönstret igen på den rundkrokade häxhatten.
Hatt nummer två är krokad i tvåtrådigt ullgarn, 120 gram.
Rundkroknål nummer 5, 16 cm.
Lägg upp 180 luftmaskor med dubbelt garn. Plocka upp och maska av första varvet platt.
Vänd, även andra varvet krokas platt, och under det här varvet minska 5 maskor jämnt fördelat.
Nu läggs arbetet ihop, och man krokar runt. Sätt i två markörer, en i början och en i mitten av varvet. Det underlättar att ha koll på att minskningarna blir någorlunda jämnt fördelade. Kroka ytterligare 11 varv med minskningar av 5 maskor.
Nu är det ca 120 m kvar.
Nu ska man minska 2 maskor per varv i ca 55 varv.
När det är ca 10 m kvar, tag av tråden och sy ihop toppen och skarven vid början av hatten.
Lägg hatten i tvättmaskines fintvättprogram 60 grader för att filta/tova hatten.

Det som blir så bra att kroka en hatt är att krokningens struktar är platt och fast, och liknar riktig vadmal.
Den optimala häxhatten blir nog ett tredje alternativ. Att kroka med en tråd tvåtrådigt garn och en tråd förgarn. Man plockar med ullgarnet och maskar av med förgarnet. Förgarn är ju inte spunnet och det filtar/tovar fastare som kardad ull.

Lycka till,
Ann
#1 - - stickorren:

Underbar beskrivning av dina vedermödor att få det att fungera. Förklädet blev fint! Jättekul med en krokad häxhatt!

#2 - - Anne-Sofie Holmberg:

Härlig text!