Virka historiska vantar

I våras ringde en trevlig dam, Ulrika Andersson, som berättade om ett virkprojekt, där man i Jämtland hade hittat en mycket gammal vante som man först trodde var nålbunden. Ulrikas vän Elsie-Britt Sondell Wärnersson listade ut att vanten inte var nålbunden utan virkad i en teknik som liknar nålbundet.
Ullcentrum skickade garner till Elsie-Britt och Ulrika, och tidningen Land, nummer 43, skrev om vantarna.Ulrika har lånat ut några vanter till Ullcentrum som visades på Syfestivalen i Älvsjö.
Vantarna rönte stor uppmärksamhet och det var många som ville virka dem.Man börjar att virka vanten uppifrån och ner.
Tvåtrådigt ullgarn, virknål nr 3.

Så här gör man mönstret.
Börja i 2:a m från nålen och dra upp 1, dra sedan upp 1 m från 3:e och och 1 m från 4:e lm = 4 m på nålen, dra garnet genom 3 m, sedan genom 2 m, *stick nålen bakom och under de 2 lodräta mbg - som är till vänster av de 3 mbg som bildades då man drog genom 3 m på en gång - och direkt i nästa mb och dra upp 1 m ganska långt = 4 m på nålen, dra garnet genom 3 m sedan genom 2 m*, upprepa *-*.

     

Vänster vante: Lägg upp 17(19) 21 lm och virka mönster med 1 mönstermaska i var lm men OBS i sista lm ökar man genom att virka 3 mönstermaskor (mm) i samma m, fortsätt på andra sidan av uppläggningen med 1 mm i var m och med 3 mm i sista m = 32 (36) 40 m. Fortsätt direkt med nästa varv med 1 mm i var m men öka 1 m i var sida varje v till 48 (56) 62 m. Då hela vanten är 9 (13) 14 cm - eller lagom till tummen - markeras för tummen på vantens vänstra insida, virka 12 (15) 17 lm, hoppa över  7 (9) 11 m för tumhålet, OBS första m efter lm virkas med 1 vanlig stolpe, nästa m mm gör man nertag om de 2 mb mitt på stolpen sedan direkt i nästa mm i arbetet. Virka som förut och med 1 mm i var lm. Minska 1 m i var sida om tummen varje varv 3 ggr, vid 14 (19) 20 cm minskas för intagning av handleden. Den som inte vill ha någon intagning för handleden fortsätter bara utan minskning.
Minskning storlek Small: Varv: minska 1 m i var sida. Varv 2-3: utan minskningar. Varv 4: öka 1 m i var sida.
Storlek Medium: Varv 1: minska 10 m jämnt över v. Varv 2-3: utan minskning. Varv 4: öka 10 m jämnt över v. Varv 5: öka 4 m jämnt över v.
Storlek Large: ingen minskning.
Virka till vanten är 19 (24) 28 cm, för att jämna ut avslutningen på v drar man genom 4 m på en gång 2 (3) 3 ggr, sedan 2 fm 1 gång. Ta av garnet och fäst.
Tumme: Börja i höger sida vid tumhålet och virka 24 (32) 38 m m runtom på 1 v, minska sedan på tummens insida 1 m varje v 3 ggr, virka 5 (7) 8 cm. Ta av garnet, dra ihop m med något och sy ihop toppen, fäst ändarna.
Höger vante virkas lika men markera för tummen på vantens högra insida.
Tvätta och gnugga vantarna i hett vatten, ev lite såpa kan man ha i, skölj noga. Rugga upp ytan med en hård borste medan de fortfarande är våta.

     

Med önskan om en trevlig virkning, Ann


#1 - - Sarah:

Jättefina vantar, verkar roliga att göra också. Lägger dom på min attgöra-lista.

#2 - - ulla-britt:

Jättefina!!!!

Minns att tidningen hade tydliga "steg för stegbilder" men missade att klippa ut dem.

Kan någon hjälpa mig att få tag på dem eller ännu hellre ritade tydliga teknikbilder?

Finns det kanske i någon bok?

#3 - - Inger:

Hej försöker mig på dessa virkade vantar men fattar inte allt vad menar du med 1 mm t.ex. har krokat en del förut men dessa skulle ju vara virkade eller hur

M.V.H. Inger

#4 - - Soili:

Inger= mm betyder* mönstermaska*Följ bara förklaringen i början av beskrivningen. Jag har aldrig provat denna variant av virkning.Nålbindning har jag varit nyfiken på men inte testat.I gårkväll provade jag virkad nålbindning och blev förälskad♥♥♥.Jättekul att virka när jag äntligen kom på hur man skulle göra.Det kommer att bli många vantar med den här metoden.Mvh// Soili

#5 - - Barbro:

Hej! Skulle gärna vilja virka vantarna men mönstret är inte helt förståeligt för mej. Skall de 17 luftmaskorna tas ihop till en ring? Hur skall man åstadkomma 3 mönstermaskor i den sista luftmaskan för att öka? Var kan man se tekniken på video?
Hälsningar Barbro

Svar: Hej, man tar inte ihop de 17 m till en ring, utan man ska virka runt uppläggningsmaskorna. Toppen blir då platt.Hälsningar Ann
None None

#6 - - Christine:

Tusen tack för mönstret på vantarna.. jag har virkat ett par o sen glömmer man ju lätt bort hur man gjorde..så nu har jag googlat o hittade till dej..och nu är jag igång igen.. !!

#7 - - Ann-Sofie:

Vilken bra beskrivning. Det var ju mycket lättare än jag trodde. Tack!

#8 - - Anna:

Hej !

Kanonfina, kommer helt klar att prova att virka dessa. Jag nålbinder i vanliga fall men det här verkar ju lite enklare.

Hur mycket garn går det åt till ett par vantar?
/Anna

Svar: Hej, det går åt cirka 80 gram till dam, och 100 gram till herrstorlek.
None None

#9 - - Helena S:

Hej! Jag ringde till Land och frågade om denna artikel där beskrivningen också finns med. Artikeln är från 2011, och de hjälper gärna till om man vill få tag på hela artikeln. Blev så nyfiken på detta, så nu skall jag göra ett försök att få till dessa fina vantar!