Krokat från 1800-talet



Krokning är en av de äldsta textila teknikerna, och den lär ha varit vanlig i Sverige i äldre tider.
Tyvärr så har det inte varit någon större dokumentation över krokning, det har varit en teknik som blivit "bortglömd" under 1900-talet. Det är många som berättat för mig på mässor att de ärvt från sin farmor eller mormor en lång kroknål, som de inte vetat vad den använts till. En del kommer ihåg sin mor/farmor/mormor att hon krokade.
Till min ofantligt stora glädje hittade jag av en slump denna krokade schal på en auktion.
Det satt en lapp på baksidan att schalen är krokad på 1800-talet. Av designen att döma låter det troligt.
Garnet är ett tretrådigt ullgarn, färgat i brunt. Garnet ser maskinspunnet ut, och då är schalen troligen från den andra halvan av 1800-talet. Schalen kommer från ett sterbhus i Torhamn, som ligger vid Blekinges kust.
Schalen är krokad i ett enda stycke, och faller väldigt väl över axlar och rygg.

Schalen verkar inte vara mycket använd.      
Troligtvis har schalen brukats till festligare
begivenheter, som kanske bröllop, dop, kyrkobesök.
Kvinnor hade inte kappor och jackor förr i tiden, utan de svepte in sig i flera lager av schalar.
Armarna skulle vara fria så man kunde arbeta, och ofta var kvinnorna gravida.
Grovleken på kroknålen ser ut att vara nummer 5 eller 5½, schalen är kraftig och tät.

Runt kanterna är det virkat med stolpar i grupper. Bården är dekorativ i kraftfulla färger i svart, rött, grönt och vitt. Där är garnet också tretrådigt ullgarn förutom det vita. Det vita var ett konstigt material, det kan vara någon slags cellull. Antagligen var det för den skarpt vita färgen som eftersöktes man tog ett syntetmaterial.

         

För att schalen ska ligga på plats, är det påsydda påtade band som man knyter med. I ändarna på två av banden var det stora tofsar. Först knöt vi band som satt fast på bakstycket runt magen, som vissa kappor har. Sedan virade vi de längre banden med tofs runt midjan några varv, och knöt med en rosett i sidan.

Karin har tagit hem tretrådigt ullgarn, ljusgrått istället för brunt, för att testa om hon kan göra en reproduktion på 1800-tals schalen. Hon sa att hon inte ville skynda, utan att det kan ta lite tid.

Ann
#1 - - ammi:

Hej. Jag är en glad handarbetsamatör som upptäckte för ett par veckor hur roligt det var att kroka. Har sedan dess "spottat" fram handledsvärmare gjorda efter mönstret till de rödvita här på er supertrevliga blogg. Den här fina sjalen vore ju jätteroligt att pröva sig på att göra så det blir verkligen "julafton" för mig om ni delar med er av det mönstret sen.

mvh Ammi

#2 - - stickorren:

Så häftigt! Och snygg är den också!

#3 - - Malin Hellholm-Karlsson:

Hej!

Blir alldeles till mig när jag läser om krokning och gamla mönster från Blekinge!!! Jag vet inte riktigt vad jag ska börja men skulle vilja lära mig mer om krokning och undrar var jag kan hitta info om det. Dessutom undrar jag om det finns fler mönster från Blekinge, skulle vilja göra en fiskaretröja, kommer själv från Hasslö. Vill oxå passa på att tacka för en fantastisk blogg och den fina schalen.

/ Malin

#4 - - Ann:

Hej,

vad roligt att ni uppskattar det här inlägget.



Till Malin: i den här bloggen skriver vi om krokning, så om du har en kroknål och garn kan du lära dig från bloggen.



//Ann

#5 - - AnnA:

Unnderbart! Tänk och ha tur och skicklighet att hitta ett sådant guldkorn.

Blir väldigt sugen att kroka en själv. Skulle du inte kunna lägga ut en bild på bara den utbredda sjalen med lite måttuppgifter så att man kan få en uppfattning om storlek och form.

Tack på förhand & lyccka till med återskapandet

//AnnA