Z tvinnat garn!Nu äntligen har Ullcentrum z tvinnat garn i sortimentet!
Som de insatta vet rekommenderas z tvinnat garn till tvåändstickning. Det går att sticka tvåändstickning med vanligt garn, men garnet riskerar att sno och snurra ihop sig.
Vad är det då för skillnad på vanligt garn och z-tvinnat? Jo spinnmaskiner är inställda som standard på att spinna garnet så att det spinns z och sedan tvinnas s. Man tvinnar alltid motsatt som det är spunnet, det gör att spinningen låser sig, annars tvinnar garnet upp sig självt.
För att göra ett z garn, måste alla maskiner i ett spinneri gå baklänges. Man måste tillverka nya drivhjul (kugghjul) som är motsatta, och alla måste bytas ut inne i maskinerna. Då spinner maskinen garnet s och tvinnar det z.
Vad menas med s och z?
Jo om man tittar riktigt noga på ett garn, så ser man riktningen hur fibrerna/trådarna är vridna. Om riktningen lutar åt höger kan man få ut ett zeta, titta hur linjen lutar inne i z. Och lutar det åt vänster liknar det linjen inne i ett s.Vridna hälzningar
Ann
#1 - - virkpia:

Toppen! Z-tvinnat garn är också härligt att virka med :)virkpia

#2 - - Maria:

Skall bli spännande att prova ert Ztvinnade garn:-)

#3 - - Agneta Byers:

"När man tvåändsstickar med ett S-tvinnat garn blir tvinningen hårdare och hårdare vart efter man stickar. Det gör att det blir extra besvärligt att snurra upp snodden på garnet under stickningens gång eftersom garnet också knorvar sig när tvinningen blir hårdare. Men värre är att den hårdnande tvinningen kan ge en randig yta och plagget kan till och med dra sig snett. Gör alltså en ordentlig provstickning innan du börjar på ett stort plagg med S-tvinnat garn.

Z-tvinnat garn tvinnar upp sig under stickningens gång i stället. För att passa bra till tvåändsstickning bör det alltså vara extra tvinnat. Om det ligger för lite tvinning på garnet kan det hända att det tvinnar upp sig helt och det känns obehagligt."